Luleå/Haparanda

Het potatis odlas i Norrbotten

I sommar ska en "het" potatis, den genetiskt modifierade potatisen "Amflora", för första gången odlas för kommersiellt bruk i Sverige. Bland annat i Norrbotten, trots hård kritik från miljörörelsen.

Den genmodifierade potatisen har tidigare odlats på försök, bland annat i Norrbotten. Nu har den godkänts för kommersiell odling och potatisen sättas i jorden i Sunderbyn och i Haparanda.

Det är inte någon vanlig matpotatis det är frågan om. Potatisen ska användas av pappersindustrin, den är genmanipulerad och innehåller därför mer stärkelse.

I Norrbotten ska den odlas i Sunderbyn och Haparanda, men inte utan motstånd från miljörörelsen.

Potatisen ska även odlas i Skaraborg och där har ekologiska odlare protesterat.

Greenpeace har genomfört aktioner mot genmanipulerade grödor och potatis, och de skickar representanter till informationsmötena i Luleå och Haparanda måndag och tisdag kväll.

Även Naturskyddsföreningen och Biodlarnas förbund är upprörda och kritiska till att potatisen nu odlas i Norrbotten.

Simon Jonsson på Naturskyddsföreningen i Norrbotten:

– Det är ett uppenbart hot mot biologisk mångfald, vi äventyrar diversiteten ute i naturen. Det är inte så riskfritt som forskarna, professorerna och Jordbruksverket säger, menar han.

Naturskyddsföreningen, Greenpeace och ekologiska odlare ifrågasätter bland annat underlaget till forskningen som Jordbruksverket grundat sitt godkännande på. Underlaget kommer nämligen från den tyska kemikoncern BASF som har patent på utsädet. Deras svenska dotterföretaget Plant Science Swedens vd Kristofer Varmling tillbakavisar kritiken:

– Det är inget konstigt med det här, vi har odlat potatisen på försök i flera år och det är inga märkvärdigheter, säger han.

Enhetschefen Tobias Olsson på Jordbruksverket säger att beslutet att godkänna potatisen är välgrundat:

– När det gäller Amfloran så får vi säga att det gjorts väldigt noggranna miljöriskbedömningar och hälsoriskbedömningar, säger han.

Enligt Jordbruksverkets expert på genmodifierad potatis, Helena Ström, är det vanligt att det är företagen som förser dem med underlag för beslut.