Euron tar stryk i snabba svängningar

Det är fortsatt snabba svängningar på valutamarknaderna och euron fortsätter att ta stryk. Samtidigt stärks dollarn och råoljan blir billigare.

Euron står på fyraårslägsta mot dollarn och skälet är fortsatt misstro mot eurozonens ekonomiska utveckling, något som sätter press nedåt på den gemensamma valutan.

Rekordräddningspaketet på 750 miljarder euro räcker uppenbarligen inte för att stärka förtroendet när flera länders budgetunderskott och statsskulder fortsätter att vara höga, och regeringsåtgärderna lyser med sin frånvaro.

När de väl kommer så kommer det i sin tur att dämpa tillväxten i euroländerna.

Även börserna i Europa pressas, men inte lika mycket idag som i fredags då det var kraftiga fall igen.

Eurons värde faller inte enbart mot dollarn utan också mot den kinesiska renminbin, till exempel. En euro kostar 8,39 renminbin idag, jämfört med 10,33 när euron var som starkast under det senaste året.

Även råoljepriset pressas av den svaga euron och handlas nu på tremånaderslägsta eller kring 70 dollar per fat. Det innebär 18 procents nedgång hittills i maj. Europas skulder och USA:s välfyllda oljelager tillsammans med den fallande euron fortsätter att pressa oljepriset.

Oljepriset på tvåmånaderstermin antyder att priset kan fortsätta ner även i juli, vilket oroar oljekartellen OPEC:s ministrar som helst ser att priset hålls mellan 70 och 80 dollar per fat. Faller det under 65 kallas OPEC-ministrarna till ett krismöte, heter det i ett uttalande idag.

Investerare satsar också på guld idag, även om priset har fallit tillbaka något från fredagens rekordnotering på 1 249 dollar och 40 cent per troy ounce.