VÄNNÄS

Stationshus med anor till salu

Stationshuset i Vännäs ska säljas. Jernhusen AB som äger fastigheten har erbjudit kommunen att köpa stationshuset för 1,7 miljoner kronor.

– Vi ska vara med i en besiktning av det nu och sedan får vi se vad vi tar för ställning till det huset och ett köp, säger kommunpolitikern Ulf Eriksson (C).

Statens bolag Jernhusen AB har som policy att erbjuda kommunerna att köpa stationshus före alla andra intressenter. För Vännäs har stationshuset ett starkt symbolvärde det säger det Socialdemokratiska kommunalrådet Johan Söderling.

Om kommunen bestämmer sig för att köpa stationshuset så är fortfarande det en öppen fråga vad det ska användas till. Frågar man Vännäsbor så finns ett önskemål om ett allaktivitetshus eller en mötesplats av något slag.

Vännäsbon Pia Gustafson saknar ett ställe att samlas på i Vännäs.

– På vinterhalvåret alltså - jag ser ingenstans dit jag kan gå. Jag tror inte att jag är ensam. Man sitter inomhus och man tittar ut genom fönstret och man ser nästan ingen som är i farten och som går till något och ifrån något. Jag tror att man är mer hemma. Så en mötesplats saknar jag, säger Pia Gustafson.

Så länge tågen går och det finns ett behov av väntrum för både tåg och buss så står det i avtalet att fastighetsägaren är skyldig att tillhandahålla det, enligt Jernhusen.

I Västerbottens län äger Jernhusen AB i dagsläget stationshuset i Vännäs och Umeå och det finns idag inga planer på att sälja stationshuset i Umeå. Tidigare har Jernhusen sålt stationshuset i Vindeln till kommunen där.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se