Växjö

Känt problem med svarta körskolor

En 44-årig man i Växjö åtalas nu för att ha bedrivit svart körskoleverksamhet i stor omfattning. Den typen av verksamhet är inte helt ovanlig, enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

– Det är förhållandevis vanligt i vissa områden. Det är en marknad som kan vara svår att se, säger Berit Johansson som är ordförande för Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR.

Problemet med privatpersoner som skaffar mängder med handledartillstånd och sedan övningskör mer eller mindre yrkesmässigt har uppmärksammats tidigare, men ofta varit svårt att komma åt.

Plockat ut 172 handledartillstånd
Men i Växjöfallet anser åklagaren att det är ett klart fall av svart verksamhet, även om mannen själv nekar. 172 handledartillstånd har han plockat ut under drygt fyra år, och enligt vad ungdomarna själva berättat har de fått betala upp mot 10-15 000 kronor.

Mannen åtalas både för brott mot lagen om trafikskolor och för bokföringsbrott.

Lagändring på väg
Grundproblemet är att det inte har funnits något tak för hur många personer man kan vara privat handledare för. Men den möjligheten tycks nu vara på väg att försvinna. En lagändring förbereds just nu, med någon form av maxgräns. Något som välkomnas av Berit Johansson.

– Det kommer att stoppa sådana här och de som ligger kring hundra handledartillstånd.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se