Årjäng

Pastoratet står för kostnaden

Silbodals pastorat kommer att stå för alla kostnader när det gäller att återställa de gravstenar som i helgen vältes av vandaler på Silbodals kyrkogård i Årjäng. 

Det är Kyrkonämndens arbetsutskott som under morgonens krismöte beslutat att betala kostnaderna.

– Alla gravrättsinnehavare ska känna sig trygga och vi kommer så fort som möjligt att återställa det hela. Redan i morgon, tisdag, så kommer en entreprenör, en stenhuggare, och hjälper till med de stenar som behöver  maskinella åtgärder, säger kyrkoherde Niklas Jonsson.

– Sedan ska vi ha informationsmöte onsdag den 19 maj klockan 18-20 i församlingshemmet - alla är välkomna - vi bjuder på kaffe och vi svarar på frågor så långt vi kan.

När det gäller vad eller vem som orsakat förödelsen florerar många rykten.

– Det vi kan konstatera är att det måste ha varit ett gäng. Det räcker inte med en eller två för att välta 100 gravstenar som är ganska stora och en del är sönderslagna. Det måste vara ungdomar i åldern 18-20 år eller äldre, som har kraft att kunna göra detta, fortsätter Niklas Jonsson.

– Vi är väldigt tacksamma om det finns några som har tips, som har sett eller hört någonting om det som hände. Det var ju två nätter de kom och gjorde åverkan, både natten mellan fredag-lördag och lördag-söndag kom de tillbaka. Så finns det någon som har ett tips, så är det väldigt bra. Man kan ringa polisen eller till Silbodals pastorat i Årjäng. Vi är angelägna om att komma tillrätta med det här, avslutar kyrkoherde Niklas Jonsson.

Läs också: