Ljungby

18 års fängelse för mordet i Ljungby

Den 44-årige man från Ljungby kommun som åtalats för mord på en 39-årig kamrat, dömdes idag mot sitt nekande vid Växjö tingsrätt till 18 års fängelse för mord.

Enligt tingsrätten är det bevisat att 44-åringen brutalt har misshandlat 39-åringen till döds. Bland annat hade den yngre mannen 61 revbensfrakturer.

Straffet på 18 år är det längsta tidsbegränsade straff som kan utdömas för mord.

Ringde själv till SOS
Exakt vad som hände i lägenheten i Ljungby i mitten på februari kommer man nog aldrig att få veta. Men klart är att den nu dömde 44-åringen själv ringde till SOS och berättade att det fanns en livlös man i lägenheten.

När polisen kom till platsen konstaterades att den yngre mannen var död och 44-åringen greps.

Bråkat om en fjärrkontroll
Under utredningen har man kunnat konstatera att de båda bråkat om en fjärrkontroll till tv:n. 44-åringen säger att han utdelat några lätta slag mot den yngre mannen och också satt sig på honom, men att han inte dödat 39-åringen. Han menar att någon annan kan ha tagit sig i n i lägenheten.

Den förklaringen tror inte tingsrätten på och utifrån rättläkarens beskrivning om att den yngre mannen hade mer än 60 frakturer på revbenen och flera andra skador, så skriver tingsrätten att döden var en utdragen process där den döde utsatts för besinningslöst våld i form av sparkar och hopp och att han långsamt kvävts till döds.

Utöver 18 års fängelse ska den 44-åriga mannen också betala 50 000 till den dödes pappa.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se