SÖRMLAND

"Odemokratiskt stänga ute Sverigedemokraterna"

En handfull politiker i Sörmland säger nej till blocköverskridande samarbeten för att stänga ute Sverigedemokraterna. Som vi berättat tidigare är en majoritet villiga att samarbeta över gränserna för att slippa SD:s inflytande, men några säger nej, bland annat Vänsterpartiet i Gnesta.

Mikael Schirén, ordförande för Vänsterpartiet i Gnesta, tycker att det vore fel att samarbeta över blocken för att stänga ute Sverigedemokraterna.

– Att bestämma sig för att stänga ute ett parti bara för att man är rädd för deras åsikter är inte demokratiskt. Om folk nu röstar på Sverigedemokraterna måste vi acceptera det. Vi kan inte låtsas att vi har en demokrati och stänga dem ute, säger Mikael Schirén.

Han tycker inte att partiet blir ansvarigt för det inflytande SD får.

– Vi står för vår politik, vi gör inga kompromisser, säger han.

Sverigedemokraterna tror att de kommer att gå kraftigt framåt i de sörmländska kommunerna. I Eskilstuna tror partiet till exempel att de ska få sex mandat i kommunfullmäktige mot två idag.

För att motverka att Sverigedemokraterna får politiskt inflytande som vågmästare är en stor majoritet lokala partiordföranden i Sörmland för blocköverskridande samarbeten.

Men sex av de 43 politiker som svarat säger nej. Det är tre kristdemokrater, en centerpartist och två vänsterpartister.

Mikael Schirén, vänsterordförande i Gnesta, menar också att det i ett längre perspektiv bara stärker Sverigedemokraterna, om man försöker stänga dem ute.

– Att stänga ute Sverigedemokraterna ger dem en offerroll och att en offerroll gör att de blir starkare. Det är totalt fel väg att gå, säger han. 

Socialdemokraternas ordförande i Strängnäs, Leif Hård, är en av många som är för ett blocköverskridande samarbete för att stänga Sverigedemokraterna ute.

Han ser inte det som odemokratiskt.

– Om vi gör blocköverskridande är det inte syfte att vara odemokratisk utan det är helt enkelt för att inte stödja Sverigedemokraterna, säger Leif Hård.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se