"Man har rätt att häda"

Efter överfallet på konstnären Lars Vilks i förra veckan, pågår debatten om det finns en gräns för yttrandefriheten, och var det i så fall går. SD var snabba med att fördöma attacken, medan de  etablerade politiska partierna varit tysta i frågan.

Riksdagsledamöterna Agneta Gille (S) och Mikael Oscarsson (KD) fördömer båda attacken:

– I ett demokratiskt samhälle har man faktiskt rätten att häda, säger Mikael Oscarsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Uppsala län.

De tre personer som greps i samband med attacken mot konstnären Lars Vilks vid en föreläsning i Uppsala, har släppts på fri fot, i väntan på fortsatt utredning. Det är tre uppsalabor, två unga män på 19 och 17 år, och en 19-årig kvinna.
De är misstänkta för bland annat försök till misshandel, ofredande, våld mot tjänsteman och försök till skadegörelse. Vid händelsen skadades också flera poliser. En fick spräckt läpp och sårskador i munnen efter ett knytnävsslag, två poliser fick lindrigare skador efter att ha fått ta emot sparkar och en spottades i ögonen.

– Vad som än händer i samhället får man aldrig ta till våld, säger Agneta Gille (S). Men samtidigt provocerar han oerhört. Vi måste få igång en debatt om detta. Får man provocera hur långt som helst?