SEXHANDEL

"2 500 för en timme med en man"

Anmälningarna om sexköp har blivit nästan dubbelt så många på bara ett år. P3 Nyheter träffade polisen Simon Häggström på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Han har spanat efter sexköpare på heltid sedan i augusti.
– Resultatet är skrämmande, säger han.

Över hälften av brotten har skett i Stockholm och det beror på att polisen fått extra pengar för att få tag på torskar.

– Resultatet är skrämmande. Antalet män som köper sex är så mycket större än jag hade kunnat tro, säger Simon Häggström på polisens prostitutionsgrupp i Stockholm. Han har spanat efter sexköpare på heltid sedan i augusti. 

Hittills i år har över 200 sexköp anmälts i hela landet. Fortsätter det i samma takt kommer det bli många fler än förra året, då det var dubbelt så många som 2008.

Simon Häggström spanar ofta efter sexköpare på Malmskillnadsgatan i Stockholm, som är den gata där flest prostituerade jobbar. Han kallar också gatan för sin arbetsplats och han pratar ofta med många av kvinnorna - just nu är det många av kvinnorna som kommer från Estland och Ungern. 

En kvinna berättade för mig att hon tjänar 1 500 kronor i månaden hemma i Estland.

– Här får hon 2 500 kronor för en enda timme med en man. Så efter några dagar i Sverige har hon tillräckligt med pengar för att försörja hela släkten.