östergötland

Skolfrågan engagerade mest

Miljön och skatterna diskuterades när länets toppnamn till riksdagen möttes i en debatt i programmet "Östergötland idag" i eftermiddags. Annars var arbetslösheten och sättet att skaffa nya jobb ett av huvudämnena. Men statsvetaren Elin Wihlborg hörde ett större engagemang i en annan fråga.

– Skolfrågan äger man, där finaniserar, organiserar och reglerar man de här verksamheterna.

Vi frågade "om det blir en vågmästarroll för Sverigedemokraterna, kan partierna då tänka sig att samarbeta för att utestänga (SD)". Det kunde de flesta. Är det överraskande?
– Nej, jag tycker att det är rätt insiktsfullt. Det här är en demokrati och det handlar om att bemöta de åsikterna på ett demokratiskt sätt.

Tror du att det blir en verklighet, att de faktiskt får tänka om?
– Hur det går i valet i höst beror väldigt mycket på vad som händer i sommar och det beror också i hög grad på hur högt valdeltagande det blir, för man kommer att vinna från de grupper som låtit bli att rösta och känt sig utanför och odelaktiga under lång tid.

Några partier ligger och väger på fyraprocentspärren, kan de få stödröster bara för att finnas kvar?
– Ja, så kan det bli, kommun- och landstingsvalen kommer att se annorlunda ut, eftersom det bara krävs ett mandat för att komma in. Då kanske de mindre och lokala partierna har lättare att komma in.