De rysk-ukrainska relationerna har tinat

Rysslands president Dmitrij Medvedev kom i dag till Ukraina för ett två dagar långt statsbesök i huvudstaden Kiev. Båda ländernas presidenter framhöll att de nya täta kontakterna bara är början på ett mer fördjupat samarbete.

 – Var har vi varit de senaste fem åren? sa den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj när han skulle beskriva omsvängningen i relationen med Ryssland.

Den tidigare ledningen i Ukraina hade mycket frostiga relationer med Moskva medan Janukovytj nu träffar Rysslands president Dmitrij Medvedev för sjunde gången på bara drygt två månader.

Medvedev hade sällskap till Kiev av sex ministrar från den ryska regeringen och en lång rad högt uppsatta tjänstemän, däribland utrikesminister Sergej Lavrov och det ryska gasbolaget Gazproms vd Aleksej Miller.

I dag har flera tekniska samarbetsavtal skrivits under och arbetet med att lösa en gränstvist mellan länderna har inletts. 

Rysslands Medvedev talade också om investeringar i det ukrainska näringslivet och att den tidigare häxjakten på ryska affärsintressen i Ukraina nu var över.

Den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj framhöll behovet av samverkan mellan länderna på lång sikt och föreslog att ett samarbetsprogram för de kommande tio åren ska utarbetas.