Örebro län

Partier vill inte ge besked

Med fyra månader kvar till valet är det många av länets partier som inte bestämt sig för om de tänker bilda majoritet efter de politiska blockgränserna eller inte.

Det visar en enkät som Sveriges Radio gjort bland länets partiordföranden. 40 procent av de som svarade hade ännu inte tagit ställning. Samtidigt vill många väljare gärna veta var partierna står innan de röstar.

- Jag tycker det är väldigt viktigt, säger Anna-Karin Larsson i Lindesberg, och dottern Sanna håller med. Man ju vill veta vad de kommer göra när valet är över, menar de.

För Anna-Karin är partiernas besked om var de står i förhållande till varandra helt avgörande för hur hon ska rösta.

- Det är väldigt viktigt, säger Lena Oscarsson och får medhåll av sin väninna Eva Söberg, där vi står och pratar politik mitt i Lindesberg.

- Oavsett vem du röstar på så vill du ju veta vem de kommer jobba ihop med, menar Lena.

Önskar tydlighet
Ytterligar en handfull lindesbergsbor jag möter, betonar vikten av att partierna talar om var de står i förhållande till varandra innan valet. Att så många som 40 procent av partiföreträdarna i länet som svarat på Sveriges Radios enkät, ännu inte bestämt sig, gillar de inte. Inte heller att över 30 procent struntar i blockgränserna och går sin egen väg. Det blir otydligt menar de.

Men så har också invånarna i Lindesberg speciella erfarenheter av samarbete över blockgränserna från förra valet. Då bildade nämligen de borgerliga partierna majoritet ihop med Vänsterpartiet, vilket väckte livlig debatt och en del kritik.

Det ovanliga samarbetet ledde till slut till att Vänsterpartiet tvingade de som satt på Vänsterns tre mandat i kommunfullmäktige, att lämna partiet. De personerna gick då över till Miljöpartiet, men satt kvar på Vänsterns mandat och blev trogna samarbetet med de borgerliga. Minst sagt krångligt, och oklart för väljarna.

Så var står då Miljöpartiet och Vänstern i Lindesberg idag?
Ja, enligt Vänsterns ordförande Ulf Axelsson står V för sig själva, eftersom man tycker att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Lindesberg stödjer de borgerliga. Och Miljöpartiet vill hålla alla dörrar öppna, enligt språkröret i Lindesberg, Agneta Nilsdotter.

- Det finns ju lika många som tycker att vi ska samarbeta med den vänstra sidan, som det finns de som tycker att vi ska samarbeta med de borgerliga, säger Agneta Nilsdotter. Och det finns också de som tycker att vi ska stå helt själva.

Men hur ska då väljarna veta om ni är ett vänster eller högerparti?
- Ja vi är ju varken vänster eller höger, utan vi är ett grönt parti som driver miljöfrågor, svarar Agneta Nilsdotter, språkrör för MP i Lindesberg.