Allianspartierna väljer samarbete

De borgerliga partierna i länet är i större utsträckning överens om samarbetsformer efter valet, medan det rödgröna blocket är mer splittrade i frågan. Det visar en sammanställning som Sverige Radio har gjort.

I Östergötland kommer de borgerliga partierna att bilda allians i åtta av 13 kommuner, men bland de rödgröna partierna är samarbetsformerna fortfarande oklart. Bara i Norrköping har det rödgröna blocket bestämd sig för att fortsätta sitt samarbete efter valet.

Finspång är en av de kommuner där de borgerliga partierna redan nu bestämd sig för ett samarbete.

– Vi började tufft under föregående val med att ge ut en tidning. Vi samarbetar väldigt tight, så att vi är överens om allting och vi har en gemensam valplattform, säger Inge Jacobsson som är gruppledare för moderaterna i Finspång.

Under valet 2006 presenterade de borgerliga partierna i flera kommuner alliansen för Sverige. Till höstens val kommer vi att få se den orange färgen som symboliserar den borgerliga alliansen i ännu fler kommuner. I exempelvis Motala och Finspång, där de borgerliga inte har egen majoritet, styr man kommunen med hjälp av andra partier. I Motala styrs kommunen av Nystart Motala som består av de borgerliga partierna samt SPI och Miljöpartiet.

I Finspång samarbetar den borgerliga alliansen med Vänsterpartiet och där är man, liksom i Motala, öppen för ett samarbete även efter valet.

Ambitionerna att söka samarbetspartner är inte lika stor bland de rödgröna partierna.

Den enda kommun i Östergötland där de rödgröna har markerat tydligt att de vill samarbeta även efter valet är Norrköping.

– Vi har goda erfarenheter från den här mandatperioden, säger Mattias Ottosson (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se