Ove stämde landstinget

78-årige Ove Bergquist från Tierp har stämt landstinget eftersom han menar att han blivit felbehandlad av läkare i 30 år. På måndagen inleddes rättegången.

Ove Bergquist har ätit tunga mediciner i flera decennier och menar att landstingsläkarna aldrig har informerat honom om biverkningarna och skadorna.

 – Ingen har talat om för mig hur medicinen verkar eller de skador som den kan ge. Man blir oerhört trött, tappar minnet och blir ointresserad av det mesta. Det har pågått ungefär 26 år. Läkarna vill liksom inte kännas vid de här besvären.

Ove Bergquist skulle aldrig ha samtyckt till behadlingen om han känt till de här biverkningarna säger han. Han har ätit en rad tunga mediciner - lugnande, ångestdämpande, antidepressiva och sömntabletter, ända sen 60-talet, vissa mediciner tar han fortfarande. Nu stämmer han alltså landstinget i Uppsala län för felbehandling.

Landstingets ombud vill inte uttala sig innan domen har kommit, men han säger i rätten att Ove Bergquists tillstånd har varit väldigt svårbehandlat, och att landstingsläkarna har handlat utifrån de kunskaper som fanns vid den tiden om de olika medicinerna. Han säger att landstingsläkarna har informerat Ove Bergkuist om biverkningarna, och att han ändå har samtyckt till fortsatt medicinering. Man menar också att medicineringen ska ha varit under ständig diskussion och utvärdering.

Ove Bergqvists juridiska ombud Dennis Brinkenback tror att han har goda utsikter att få rätt i att landstinget i Uppsala län är skadeståndsskyldigt.

För Ove Bergquist skulle en fällande dom mot landstinget betyda mycket.

 – Jag hoppas att jag får upprättelse, och sedan en ekonomisk ersättning. Jag blev ju sjukpensionerad, jag orkade inte vara uppe...