Hästsjukdomen fång ökar

Våren innebär ofta betessläpp och för många hästägare blir problemet med hästsjukdomen fång ett faktum. De senaste åren har sjukdomen dessutom blivit vanligare.

– Ja, det här är den värsta perioden, vi har en uppgång de sista åren av det här. Jag som arbetar med islandshästar har sett en klar ökning hos just islandshästarna med fång. Men det förekommer på alla raser men klassiskt är det ponnyraserna som drabbas, säger Rebecka Frey, veterinär.

Fång är en sjukdom som framförallt drabbar hästar så här års, när de betat i sig det nya gräset. När vädret slår om och det blir varmare utvecklas snabbt en hög sockerhalt i gräset som kan utlösa fånganfall.

Sjukdomen påverkar hela hästen men sätter sig framförallt i hovarna. En häst som drabbats kommer alltid att vara känslig för foderbyten och kraftigt bete och sjukdomen är väldigt smärtsam.

– En del drabbade hästar rör sig inte ur fläcken för att de får så ont. Man vet inte exakt orsakerna bakom den här sjukdomen. Det är som en allmän inflammation som triggas igång av ett foderbyte, säger Rebecka Frey.

Går det att behandla?
Det går att behandla men det kan vara så allvarligt att man tyvärr inte klarar dem, säger Rebecka Frey.

Fång kan leda till hovbensrotation eller hovbenssänkning som i sin tur ofta leder till avlivning av hästen.

– Hela fästet för hovbenet släpper, kärlproppar i de här små kapillärerna som är nere i hoven. Med tyngden på hästen så släpper hela hovbenet sitt fäste och går ut genom sulan på hoven. Då har hästarna så ont att man oftast av djurskyddsskäl tar bort dem, säger Rebecka Frey.

På tio år har antalet hästar som avlivats på grund av fång fördubblats och tre gånger så många hästar har fått veterinärvård på grund av sjukdomen, det visar statistik från Agria djurförsäkring. Samtidigt ökar antalet hästar i landet.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Nils Boström
nils.bostrom@sr.se