Regeringen föreslår betyg från sjätte klass

I dag blev det klart att riksdagen får ta ställning till ett förslag om att betyg ska sättas redan från höstterminen i sexan. Hur det verkligen blir avgörs i valet i höst.

– Elever och föräldrar har rätt till en tidig information om hur det går i skolarbetet och sedan tror jag att om man får betyg i 12-13 års ålder så tar man skolarbetet ännu lite mer på allvar och därmed skärper och anstränger sig lite mer och det tycker jag är bra, säger skolminister Jan Björklund.

I dag får eleverna sina första betyg i slutet av höstterminen i åttonde klass.

Regeringen föreslår att betygen ska delas ut tidigare, höstterminen i sexan.

Och tanken är att betygsskalan ska vara en ny sexgradig, som inte har trätt i kraft än.

Jan Björklund hoppas att beslut ska kunna tas i riksdagen i höst och att det ska börja gälla höstterminen 2012 om drygt två år.

Men det beror på vilket block som vinner valet. Bland de rödgröna partierna har socialdemokraterna tidigare sagt OK till betyg i sexan, medan vänsterpartiet och miljöpartiet är emot. 

Dom rödgrönas skolgrupp diskuterar frågan men något besked till väljarna om hur oppositionsblocket ställer sig har inte kommit än.

Tidigare betyg gör betygen viktigare. Samtidigt ska bara behöriga, legitimerade lärare få sätta betyg, enligt regeringens förslag.

Det betyder att till exempel många sjundeklassare som har obehöriga lärare, får en annan lärare de kanske aldrig träffat, som ska  vara med och sätta deras betyg.

– Det är inte det optimala utan det bästa vore om alla lärare vore legitimerade men som det nu är så tror jag ändå det här är den bästa lösningen, när lärare som själva sätter betyg ändå inte har utbildning i betygssystemet, säger Jan Björklund.