Översvämningar i Europa drabbar tusentals

De senaste tre dagarna har kraftigt regn orsakat svåra översvämningar i Centraleuropa. Polen, Tjeckien och Ungern är de värst drabbade länderna med flera dödsfall och evakuering av tusentals människor.

Situationen har inte varit så allvarlig i Krakow-området, i södra Polen, sedan 70-talet. Där finns landets längsta flod Wisla med bifloder som nu är 2-3 meter högre än normaltillståndet.

Fyra personer har drunktnat i Polen. Den yngsta var en pojke i Krakow på bara åtta år. Svåra översvämningar och drunkningsolyckor har även rapporterats från nordöstra Ungern och Tjeckien.

Räddningspådraget är stort. I Polen arbetar åttatusen brandmän och militärer, för att med sandsäckar försöka hindra de värsta katastroferna.

Tvåtusen människor har redan evakuerats och siffran kan komma att stiga väsentligt. Flera tusen människor har drabbats av vattenfyllda källare och flera viktiga landsvägar är oframkomliga.

Många skolor har tvingats stänga, en extra komplicerad åtgärd nu när sista års- gymnasisterna skriver sina studentprov.

Det före detta koncentrationslägret Auschwitz har tvingats stängda och föremål har flyttats från vatten- hotade bottenvåningar.

Polens premiärminister Donald Tusk besöker i dag katastrofområdet. Meteorologerna säger att det ihållande regnet kommer att avta först i slutet av veckan.