gävle

Bombhot mot Nordea

Bombhotet och rånförsöket mot Nordeabanken i centrala Gävle i går var andra gången på loppet inom två år som banken utsattes för rån. En 36-årig man steg i går förmiddag in på banken och hotade att spränga lokalen om han inte fick en viss summa pengar. Det visade att det var en atrapp och mannen överlämnade sig själv till polisen.

Strax före tolv i dag utsattes Nordeabanken mitt i centrala Gävle för ett bombhot. En 36-årig man klev in på banken, krävde pengar och sade att han hade en bomb på sig. Personalen utrymde lokalen, men det är i dagsläget oklart om de i det läget hade hjälp av polisen.

Inne på banken fanns ett tiotal personer.

– Jag skulle sätta in pengar och så var det en man som kom in. Han hade grå mundering och sa ingent, bara stod där. Det var något skumt med honom, berättar ett vittne.

Hur reagerade du?

– Jag hann inte reagera, bara efteråt när de sa att det var ett bombhot.

Vittnet berättar att mannen krävde att få pengar och hotade med en bomb som han påstod låg i den kartong han bar på. Då sprang personalen ut och tog med sig kunderna.

Mannen ändrade sig sedan och sade att han inte alls hade en bomb, och ville överlämna sig till polisen. Vid det laget var ett område lika stort som en fotbollsplan avspärrat och poliser och åskådare hade samlats utanför.

Efter en stunds samtal körde en piketbuss fram på platsen och mannen kom ut, enbart iklädd kalsonger och en skjorta över huvudet. Han greps direkt på plats och ska nu förhöras.

Innehöll ingen bomb
Polisens tekniker har nu granskat kartongen som den 36-årige gärningsmannen bar på och kan konstatera att den inte innehöll någon sprängladdning. Avspärrningarna runt platsen har nu hävts men däremot kvarstår avspärrningarna in till själva banklokalen.

Personliga motiv
Den 36-årige mannen sitter just nu frihetsberövad och förhör med polisen pågår. Mannen har delgivits misstanke om försök till rån men exakta bakgrunden till rånförsöket vill polisen ännu inte säga. Däremot kan de berätta att motiven ska vara personliga.

Bombattrapp av mjöl och mjölk
I förhör ska mannen ha gjort vissa medgivanden till brottet och han har även berättat vad kartongen som påstods vara en sprängladdning innehöll. 36-åringen säger att han blandat en deg av mjöl och mjölk och sedan placerat kablar i den och för ett otränat öga ska den ha sett verklig ut, enligt polisen.

Strax efter klockan 15 i dag blev mannen, som är misstänkt för försökt till rån, anhållen.