HJO

Hjärtstartare ska rädda liv i Hjo

Hjo har fått sin första hjärtstartare på offentlig plats. Från och med idag finns den placerad på ICA där personalen under veckan har utbildats i att hantera den.

Den lilla apparaten ger talade instruktioner till den som använder den. Från och med idag finns den alltså tillgänglig på ICA i Hjo där 28 anställda har utbildats i att hantera den. Två av dem är Camilla Gustavsson och Kerstin Johansson.

Ambulansen dröjer
– Det känns bra att hjälpa till. Och om den ska vara här på ICA vill det ju till att vi som är i närheten kan hjälpa till om det skulle hända någonting, säger Camilla Gustavsson.

Vad betyder det för en kommun som Hjo att det finns en hjärtstartare här?

– Det tycker jag känns bra, för vi har ju ingen ambulans i Hjo. Det tar ju en stund innan hjälp kommer, så då är det ju bra om vi kan göra första hjälpen, säger Kerstin Johansson.

Röda korset har betalat
Det är Röda Korset som har köpt in hjärtstartaren och utbildat personalen. Det är den första som placeras ut på en offentlig plats i Hjo och vid en hjärtinfarkt gör den stor skillnad, säger Jarl Graf, ordförande för Röda Korset i Hjo.

– Det är skillnad mellan liv och död. Är det så att det händer inne på ICA och vi får igång hjärtstartaren så får man den hjälpen man behöver för att få igång hjärtat igen.

Vad händer om någon behöver hämta den?

– Den sitter lätt tillgänglig. Är det så att det händer något i närområdet är det väldigt lätt att någon av personalen som är utbildad tar den och springer dit.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se