Kanthal blir Sandvik

Kanthal i Hallstahammar, som grundades 1931, byter nu namn till Sandvik Heating Technology AB. Sedan 1997 har Kanthal ingått i Sandvik-koncernen och nu byts alltså företagsnamnet ut. Kanthal kommer dock fortfarande finnas kvar som varumärke.

VD Jonas Gustavsson säger att namnbytet görs för att man tror att företaget ska vinna på det.

– Ändringen har vi gjord för att vi är ganska säkra på att vi kommer att kunna vara starkare ut mot marknaden genom att vara Sandvik men att ha Kanthal som varumärke på våra produkter istället.

På vilket sätt blir ni starkare?

– Vi kan arbeta med alla fördelar som finns med att tillhöra en stor koncern som Sandvik. Vi jobbar mycket på våra tillväxtmarknader i Kina och Indien, i Brasilien, där vi ser mycket tillväxt och där är det en stor fördel att agera som Sandvik, säger Jonas Gustavsson.

Bo Ahlqvist har jobbat på Kanthal i 40 år, de senaste 30 åren på ekonomiavdelningen. Han ser positivt på namnbytet.

– Kanthal försvinner ju inte bara för att vi ändrar en skylt. Jag tycker väl i å för sig att det här är rätt att vi byter till Sandvik för att det är trots allt det som kan göra oss konkurrenskraftiga (...) däremot i folkmun så tror jag att det här kommer att heta Kanthal kanske en halv generation till, säger Bo Ahlqvist.