Intro till All Whites eller "att lära känna ett land"

Nya Zeeland kommer inte ha någonting med åttondelskampen att göra i grupp F. Inte alls.
- Att komma till VM är ett stort mål i sig själv och om de lyckas ta några poäng är det positivt, sa nyzeeländaren Paul Gilchrist i gårdagens .

Nya Zeeland har bara spelat VM en gång tidigare, i Spanien 1982. Då blev det tre raka förluster i gruppspelet mot Brasilien, Sovjet och Skottland. Noll poäng och -10 i målskillnad.

Det finns ett endaste professionellt lag i landet, Wellington Phoenix FC, och det spelar i den australiska ligan A-league. Som landslag är man rankat 78 i världen och har bara Honduras och Nordkorea bakom sig i den listan, vad gäller VM-lagen.

Ändå har jag valt att blogga om All Whites (namnet syftar till landslagsdressen som är helvit). Anledningen är potentialen till ny kunskap, en hel hög detaljer att snappa upp och grotta ner sig i. Jag hoppas ni delar min entusiasm.

Om man tittar på siffrorna så berättar de att rugby är den största sporten i landet, med flest medlemmar i idrottsklubbar. Landslaget All Blacks är omåttligt populärt. Sen följer golf och nåt som heter netball (tydligen som basket fast ändå inte - jag lär mig så mycket!) innan fotbollen klämmer in sig precis före cricket på topp fem.

Jag ska försöka sätta mig in i den nyzeeländska fotbollen. Det finns ju framför allt en spelare man känner till, kaptenen Ryan Nelsen som spelar i Blackburn. Mer om landslaget, taktik och annat sportsligt kommer. Men först lite annat kul:

  • Nya Zeeland var först med allmän rösträtt, för män och kvinnor, redan 1893.
  • Landet har ungefär fyra miljoner invånare och runt 39 miljoner får.
  • Nyzeeländaren Sir Edmund Hillary var först med att nå toppen av Mount Everest.
  • Sagan om ringen-regissören Peter Jackson är född och uppvuxen i regionen Wellington.
  • Enligt uppgift ska det finnas fler säckpipeband per capita i Nya Zeeland än i Skottland.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se