Malmö

Malmös budget bygger på rödgrön seger även i riksdagsvalet

Få stora satsningar men heller inga nerskärningar. Idag presenterade den rödgröna majoriteten i Malmö sin valbudget. Men hela budgeten förutsätter att det blir en rödgrön seger även i riksdagsvalet och därmed förstärkta statsbidrag till Malmö.

– Vi har ett hållbarhetsperspektiv ur social-, ekonomisk- och ekologisk synpunkt, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Det var inga stora satsningar som presenteras i den gemensamma rödgröna budgeten idag men flera mindre som tillexempel en ambition att minska barngrupperna i förskolan, en riktad skolsatsning på 24 miljoner kronor, en bomässa för ungdomar och tre miljoner kronor extra till stadsdelsbiblioteken.

Vänsterpartiet har fått igenom sitt krav på sänkt förskoletaxa för familjer med låga inkomster, medan kravet på 30 timmars förskola för barn till föräldralediga får vänta ännu en gång. Miljöpartiet framhåller ambitionen att få igång spårvagnsutbyggnaden och satsningar på gröna skolgårdar.

Men hela budgeten förutsätter att det blir en rödgrön seger även i riksdagsvalet och därmed förstärkta statsbidrag till Malmö. Annars väntar nedskärningar, enligt Ilmar Reepalu.

– Om vi får en borgerlig regering får vi ett par hundra miljoner kronor mindre att röra oss med i Malmö jämfört med vid en rödgrön valseger.

Vad skulle det innebära för budgeten i Malmö?

– Att vi skulle vara tvungna att göra om stora delar och vi skulle också tvingas överväga att höja skatten och titta på vad vi kan dra ned på. Skulle vi bara skära i verksamheten så skulle det innebära en minskning med 500 eller 600 anställda. Skulle vi bara ta det på skatten så skulle det innebära en höjning med cirka 50 öre, säger Ilmar Reepalu.

Oppositionen är kritisk mot Ilmar Reepalus resonemang.

– Det är oseriöst att basera en budget på fiktiva siffror, det vill säga ett oppositionsförslag. Det är ju inga riktiga pengar man använder här och det tycker jag är att lura väljarna, säger oppositionsledaren Anja Sonesson (M).

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se