Östergötland

Här vill partierna samarbeta över blocken

I flera östgötska kommuner kan partier tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att försöka sitta kvar vid makten. I exempelvis Motala kommer de borgerliga att gå till val tillsammans med Miljöpartiet och SPI.

- Vi har ett väldigt intimt samarbete så vi har formulerat ett valmanifest och det ligger klart redan nu, säger Kjell Fransson gruppledare för Folkpartiet i Motala.

2006 lyckades de borgerliga partierna i Motala att med hjälp av Miljöpartiet och SPI ta över makten i kommunen. Samarbetet har enligt Kjell Fransson fungerat mycket bra och därför kommer de att fortsätta med det.

I Vadstena, några kilometer söderut från Motala, samarbetar de största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna. Men det är oklart om om de kommer att fortsätta sitt samarbete efter höstens val.

En annan kommun där Socialdemokrater och Moderater samarbetat under nuvarande mandatperiod är Åtvidaberg. Men till skillnad från Vadstena så tänker partierna fortsätta sitt samarbete under kommande mandatperiod.

- Vi fortsätter det framgångsrika arbete vi har haft i fyra år, säger Lennart Haraldsson Socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen.

I Finspång valde Vänsterpartiet att mitt i mandatperioden överge Socialdemokraterna. Istället började partiet samarbeta med de borgerliga något som ledde till maktskifte i kommunen.

Eric Westerberg, företrädade för Miljöpartiet i Mjölby. säger att de än så länge inte har bestämt sig för vilka partier de vill samarbeta med. Men det är inte ideologin i första hand som styr valet av samarbetsparti utan mer praktiska frågor och personkemin som avgör.

- Det kan vara att stänga vissa dörrar för oss alla om vi nu ska fastna i någon slags prestigekamp två block emellan som ska vinna eller driva frågor framåt och tillbaks. Vi ska försöka göra något bra här i Mjölby det är vår utgångspunkt, säger Eric Westerberg (MP).

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se