Handelssekreterare

Företags rädsla för Grekland obefogad

Den ekonomiska krisen i Grekland får många effekter som i sig gör krisen värre. Bland annat tvekar utländska bolag att göra nya investeringar i landet. Även svenska företag räds Grekland men oron är delvis obefogad, anser chefen för Svenska Exportrådets kontor i Aten. 

– De svenska företag som inte i dagsläget har någon relation till Grekland som jag pratar med dagligen, refererar väldigt ofta till mediebilden och säger att Grekland är väl inget land vi ska dra oss till just nu, säger Elza Kazemi.

Men Elza Kazemi tycker att oron är ganska obefogad. De stora industribranscherna i Grekland påverkas bara marginellt av vad som händer ekonomiskt inom landet. En av dem är turistindustrin

– Och vi tror fortfarande att 17 miljoner köpstarka turister kommer till Grekland i år. En annan viktig bransch i Grekland är shippingnäringen och den påverkas inte av det som händer i Grekland, understryker Elza Kazemi.

Och den som jobbar i rätt bransch kan dessutom öka sin försäljning till följd av krisen. Det handlar om att hjälpa företag och myndigheter att jaga kostnader när hela landet ska spara.

Det kan även handla om att få ner telefonkostnader via IP-telefoni eller att datorisera grekiska ålderdomliga myndigheter. Eller ­– att spara pengar på lyset.

– Vi har exempelvis svenska företag som tillverkar energibesparande lysrör och glödlampor och de är otroligt efterfrågade av grekiska företag just nu, för dom vill gärna spara pengar, säger Elza Kazemi.