De rödgröna oense om betygsförslaget

Den rödgröna oppositionen är splittrad i förslaget om betyg från sjätte klass och har inte bestämt vad den tycker. Skälet till förslaget är både att föräldrar ska få bättre information om hur det går för eleverna i skolan, och för att eleverna ska plugga lite mer.

– Jag tror att förekomsten av betyg innebär att elever tar skolan lite mer på allvar. Man skärper sig och anstränger sig lite mer. Det leder rimligen till att kunskapsnivån stiger, säger Jan Björklund.

Betyg från höstterminen i sexan, föreslår regeringen alltså. Tanken är riksdagsbeslut i höst och genomförande 2012, vilket innebär att dagens tredje och fjärdeklassare får betyg när de når sexan och sjuan.

Men det oklart vad som händer om det blir en rödgrön valseger. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot betyg och den här reformen.

Miljöpartiets Mats Pertoft anklagar Jan Björklund för att göra förslaget till en valfråga, trots att alliansen hade det här som vallöfte i förra valrörelsen.

—Det som är anmärkningsvärt i det hela är ju att Jan Björklund lägger det här förslaget nu. Han borde ha skrivit det här i skollagen. Det tycker jag är farligt, att Björklund spelar roulett med svensk skola och vill göra det här till en valfråga.

Jan Björklund menar att dagens förslag innebär att det gamla vallöftet infrias. Men även att många andra skolreformer har behövts vara i hamn innan det här förslaget kunde läggas fram.

Socialdemokraterna tycker att förslaget är bra, men vet inte om man vill genomföra det. Förhandlingar pågår inom det rödgröna blocket.

—Jag tycker det är bra med betyg från årskurs sex, men jag tycker att det är helt förkastligt med de betyg som nu ges till många sexåringar och det är någonting som jag vill riva upp, säger Marie Granlund, socialdemokraterna, socialdemokraternas talesperson i skolfrågor.

Hur kommer ni att ställa er till det här förslaget om det blir rödgrön valseger?

– Det är någonting som vi diskuterar nu och kommer att berätta för väljarna om innan valet, hur vi ställer oss, säger Marie Granlund.

En gång i tiden så var ju ni emot betyg i sexan, och nu har ni svängt. Vad är det som har gjort det?

– Vi har omprövat vår skolpolitik för att bli mer inriktade på kunskap och vi tycker att det är okej med betyg från årskurs sex, säger Marie Granlund.