Blekinge

Surrogatmamma sökes av Blekingepar

Trots att det är förbjudet med surrogatmammor i Sverige hade BLT och Sydöstran förra helgen en sådan annons.

Det var ett par som sökte en surrogatmamma, alltså en kvinna som bär och föder fram ett barn åt någon annan. Enligt BLT:s chefredaktör Kerstin Årmann finns det inget stöd för att stoppa en sådan annons.
– Den är inte stötande eller bryter mot några publicistiska regler, det är upp till dem som annonserar, säger Kerstin Årmann.

Hänsyn 
Annonsen hade brevsvar, och det som eventuellt hade kunnat få Kerstin Årmann att stoppa den hade varit om ett telefonnummer varit infört.
– Då hade annonsören kunnat drabbas av obehag, och det hade varit ett skäl att stoppa annonsen, alltså av hänsyn eftersom det ibland är svårt att helt förstå konsekvenserna av en publicering, säger hon.

Första gången  
Vad Kerstin Årmann vet är det första gången tidningen publicerar en sådan här annons, och det fick henne att fundera.
– Hade det inneburit ett lagbrott att publicera annonsen hade vi givetvis inte gjort det, men såvitt jag vet är det här inte reglerat i lag, säger Kerstin Årmann.

Socialstyrelsen 
Enligt Catrin Vestlund, jurist på Socialstyrelsen, är det inte paret som vill ha barnet eller surrogatmamman som gör något olagligt, utan i så fall de som utför själva ingreppet, alltså planterar in ett befruktat ägg i en surrogatmamma.
– Det är inte tillåtet för sjukvården eller annan vårdgivare att plantera in ett befruktat ägg i en surrogatmamma, säger Catrin Vestlund.

Carina Melin
carina.melin@sr.se