Bergs kommun

KS förordade skolnedläggning

Under tisdagseftermiddagen beslutade kommunstyrelsen att Skålans skola och högstadiet i Rätan ska läggas ned. 

Frågan om en nedläggning av skolorna väcktes redan för två år sedan, och har sedan diskuterats fram och tillbaka. I fjol tog fullmäktige i Berg beslutet att alla skolor skulle lämnas i fred under tre år framåt. men så blev det inte.

Högstadiet flyttas
I januari i år beslutade sig verksamhetsnämnden i kommunen, där skolfrågorna hanteras, för att Rätans högstadieelever skulle flyttas till Svenstaviks skola, men att Skålans skola skulle få en respit för att kunna ansöka om att starta en friskola. Så i februari beslutade kommunstyrelsen att alla skolor i kommunen skulle få finnas kvar fram till 2012.

Missade att förhandla frågan
Men när kommunfullmäktige skulle avgöra frågan i mars, så hade man glömt bort att MBL-förhandla beslutet. I april månad skulle sedan det hela tas om i kommunstyrelsen, men då remitterades allting tillbaka till verksamhetsnämnden igen.
När frågan återigen låg på verksamhetsnämndens bord ville politikerna där inte alls ge skolorna någon respit, utan bestämde sig återigen för att lägga ner både Skålans skola och flytta högstadiet i Rätan till Svenstavik.

Lutar åt en nedläggning
Under tisdagens kommunstyrelsesammanträde i Berg tog man beslutet att gå på verksamhetsnämnden beslut, att skolorna ska läggas ner.