stockholm

Skog kan försvinna när mark säljs

Friluftsliv, växter och djur får lida när staden vill tjäna pengar på att avverka mer skog i Stockholms gröna kilar. Det menar Naturskyddsföreningen som kräver att den nya miljöstrategin dras tillbaka.

– Det är tragiskt om de skulle försvinna, alltså om de skulle fragmenteras för det här är en av Stockholmsregions profil att vi har de här gröna kilarna. Det är alltså tio stycken guldklimpar som vi sitter på här i Stockholmsregionen, säger Mårten Wallberg som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholms län.

Att ströva fritt med hunden på slingrande skogsstigar, spela golf eller orientera -- allt detta alldeles i närheten av där man bor -- så vill gärna Stockholms stad marknadsföra sig. Särskilt i år när Stockholm är miljöhuvudstad.

Men Stockholm gröna kilar naggas i kanten. Politikerna i kommunfullmäktige kommer inom kort klubba igenom en ny strategi för markinnehav utanför kommungränsen. Och det är ett sätt att tjäna pengar genom att sälja mer skog, menar Naturskyddsföreningen.

– Ja alltså om du avverkar den här marken då kommer ju skogen försvinna så att säga för friluftslivet och för människorna runt omkring, det är ju helt uppenbart så på det sättet kommer man ju förlora väldigt fin mark, säger Mårten Wallberg.

I Ågesta friluftsområde strax söder om Stockholm strövar Irene Arborén med sin hund. Hon tycker att det är viktigt att grönområden som Ågesta får vara kvar orörda.

– Vi måste ha de här områdena, det måste finnas kvar, naturen, lugnet att få komma ut är en skön grej för hjärnan helt enkelt, säger Irene Arborén.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se