oskarshamn

Byggebo ser ut att få hjälp

Kommunstyrelsen i Oskarshamn föreslår ett tillskott på 360 miljoner kronor till Byggebo. Därmed knyts kommunen ännu hårdare till det skuldtyngda bostadsbolaget.

Förslaget antogs av en i stort sett enig kommunstyrelse igår tisdag och nu är det upp till fullmäktige att besluta.

Enighet råder mellan Socialdemokraterna och alla de borgerliga allianspartierna. Men Moderaternas Lars Blomberg, hoppas att det här tillskottet ska var det sista.

- Låt oss en gång för alla lösa problemen som uppstod när man beslutade att totalrenovera Kristineberg. Det skulle alltså betyda att man ska skjuta till pengar vid ett tillfälle och med ett rejält belopp.

Byggebo, som omfattar 2600 lägenheter, har idag 1,6 miljarder i skulder där 100 procent ligger i internbanken vilket betyder att kommunen lånat ut pengarna eller är borgenär för lånen.

Vid mötet i går var bara Vänsterpartiet emot fortsatt stöd nu, däremot föreslog de ett beslut om tillskott till Byggebo efter valet i höst.

Lars Blomberg (M), säger till Sveriges Radio Kalmar att han är tveksam till om någon privat aktör är villig att lösa ut kommunen och vad gäller de 360 miljoner som ska tas från allmänna medel har han valt ett sätt att se på saken:

- Ponera att det skulle gå omkull, i konkurs, då landar räkningen för en sådan rekonstruktion eller vad det nu skulle kallas för hos skattebetalarna i alla fall.

Slutgiltigt beslut om 360 miljoner till Byggebo tas av kommunfullmäktige i Oskarshamn den 7 juni.