Val 2010

Beredda på debatt med SD

De flesta av de etablerade partierna i Norrbotten tänker nu under valrörelsen debattera med Sverigedemokraterna på samma sätt som med vilket annat parti som helst.

I höstens val ställer Sverigedemokraterna upp i fem av länets kommuner. I Kiruna är Centerpartisten Gunnar Selberg beredd på debatt med Sverigedemokraterna.

– Vi gör ingen skillnad på dem och andra partier. I den mån ett sånt här parti har mörka krafter inom sig tror jag att det bästa sättet att få dem sanerade är att de bemöts i debatter på ett korrekt sätt, säger han.

50 ledande företrädare för riksdagspartierna i Norrbottens kommuner har, i en enkät från Sveriges Radio, fått frågan hur deras parti tänker debattera med Sverigedemokraternai i valrörelsen. 70 procent svarar att de tar debatten på samma sätt som med alla andra partier, om det skulle bli aktuellt

Däremot vill ingen själv aktivt bjuda in dem till debatt. Men Gunnar Selberg tycker inte att Sverigedemokraterna ska stängas ute om alla andra partier får vara med.

– Det är ju odemokratiskt om någonting. Då är det ju vi som är odemokratiska och inte de såsom som det ofta påstås i debatten. I den frågan är det extra viktigt att ha torrt på fötterna, säger han.

I Arvidsjaur säger Socialdemokraternas ordförande Tycko Johansson att det är uteslutet med debatt.

– Sverigedemokratrena har osunda värderingar och de är så långt ifrån verkligheten tycker jag så att de ska man inte debattera med.

Men Brith Fäldt, Vänsterpartiets gruppledare, i Piteå tycker att om det blir en debatt så är det viktigt att bemöta argumenten.

– Tidigare har jag tänkt att man ska tiga ihjäl dem. Men isåfall framstår vi som bleka fegisar som inte säger vad vi står för, säger hon.