valet 2010

Politiker orädda för (SD)debatt

En stor majoritet av länets kommunpolitiker kommer att debattera med Sverigedemokraterna inför valet, på samma sätt som man gör med andra partier. En vändning sedan förra valet.

- Jag tycker det är viktigt att man bemöter dom och berättar varför vi tar ställning som vi gör och dom får också säga vad dom tycker, man är lite taggad snarare att ta den här debatten, säger kommunalrådet i Sävsjö, Stefan Gustafsson (kd).

Omkring 90 partiordföranden i länet i dom sju partier som finns i riksdagen fick frågan om de kan tänka sig att debattera med Sverigdemorkaterna inför valet. Av de runt hälften som svarat på frågan, i en enkät ställd av Sveriges Radio, tänker 86 procent ta debatten med Sveriegedmokraterna på samma sätt som för övriga partier.

- Att svara på frågorna och synliggöra skillnaden som finns, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson från Sävsjö

- Kommer ni undvika att ta debatter om invandrarfrågor?

- Nej jag tror inte man ska undvika några frågor, ingen fråga är för känslig för mig att diskutera och inte den här heller, säger han.

Därmed tycks det ha skett en svängning i frågan jämfört med valrörelsen 2006 då många vägrade debattera med partiet på grund av deras inställning i invandrarfrågan.

Men det finns fortfarande motstånd på vissa håll när det gäller debatter med Sverigedemokraterna. I vår enkät har nio procent svarat att man inte tänker debattera med Sverigedemokraterna. En av dom är Viveka Forell Karlsson, ordförande för vänsterpartiet i Nässjö

- Vi tänker inte vara med i debatter där Sverigedemokrater är inbjudna, säger hon.

- Hur har ni resonerat när ni kommit fram till det?

- Vi vill inte legitimera deras åsikter, säger hon.

Men att inte ta debatten med Sverigedemokraterna är fel, tycker Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson.

- Jag tror man gör ett generalfel om man tror man kan tysta ner saker och ting, jag tror man ska stå upp och visa på ett människovärde och stå för dom här frågorna, säger han.