Limekräm i glassrån med jordgubbar

20 maj 2010

12 styck

2½ blad gelatin
4-5 limefrukter
2 dl strösocker
100 g smör
1 äggula + 2 hela ägg
3 dl grädde
½-1 tsk vaniljsocker
12 glassrån (strutar)

Lägg gelatinet i blöt. Tvätta limefrukterna noga under rinnande varmt vatten och svalka av dem sedan med kallt vatten. Riv av skalet, men akta så inte den vita hinnan inunder skalet följer med. Pressa ut ca 1½ dl av saften. Häll saften, skalet, socker och smör i en gryta och placera över ett hett vattenbad. Lägg ner det urkramade gelatinet när smöret har smält och vätskan är varm. Vispa ihop äggulan och de hela äggen och rör ner till limesmöret. Öka på värmen till vattenbadet och vispa i smeten tills den börjar tjockna till och ser krämig ut, rör hela tiden. Det tar ca 10 minuter. Dra av från värmen och sila, täck lätt av med folie och låt svalna men inte kallna helt.

Vispa grädden under tiden, men vispa inte för länge, den ska vara elastisk och inte sprickig, tillsätt vaniljsockret. Vispa först ner 1/3 del av grädden i limekrämen, vänd sedan ner resten med varsam hand, låt kallna helt i kylskåpet.

Ta gärna fram krämen ca 5-10 minuter innan den ska skedas upp. Strax innan servering marineras jordgubbarna.

Marinerade jordgubbar:
250 g jordgubbar
2-3 msk socker + rivet skal från ½ limefrukt
1 msk hackad mynta eller basilika

Blanda ihop socker med limeskal och mynta eller basilika och gnid sönder örterna med sockret, det går bra med tummen och pekfingret som är vältvättade eller med en plasthandske på.Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar och strö örtsockret över, rör om. Ta fram glassrånen och fyll upp med limekrämen, men lämna lite plats till jordgubbarna. Toppa sist med de marinerade jordgubbarna, dekorera med en liten fin mynta- eller basilikakvist. Eller servera krämen i portionsglas och toppa med jordgubbarna.

Man kan även ha lite smält vit choklad i botten på glassrånen, det lyxar till det hela lite grann.