Thailand

Utegångsförbud i Bangkok: "Det är öde"

Flera hus i centrala Bangkok, bland annat den thailändska börsen, ett stort varuhus och en tv-station, har brunnit idag. Det har varit rörigt också efter det att rödskjortorna, som är emot den sittande regeringen i landet, gav upp i morse. Nu råder utegångsförbud i staden.

Det är första gången sedan 1992 som det råder utegångsförbud i Bangkok. Det är tomt på gatorna, och samtidigt rasar bränder på flera håll i staden.

Thailands största varuhus, det tio våningar höga Central World, håller på att brinna ner. Det thailändska börshuset har också brunnit, och det brinner i en tv-station.

Det är ursinniga, mer radikala element bland rödskjortorna som verkar reagera med ilska och har tänt på i besvikelse över att deras protest stoppades av thailändsk militär i dag efter sex veckor.

Det rapporteras om sex dödade i dag, och flera har skadats. Det är möjligen färre än vad många hade befarat, i samband med stormningen av rödskjortornas högkvarter.

Landets medier och tv-stationer har belagts med censur och får inte rapportera annat än sådant som godkänts av regeringen.

Våldsamheterna i Bangkok tog fart efter att rödskjortornas ledare tidigare i dag meddelat att protesterna var över. De sa även att man nu överlämnar sig till polisen. Kort därefter sågs en av dem gå till en närliggande polisstation.

Under dagen har grävskopor röjt bort rödskjortornas tidigare barrikader. En del rödskjortor har gripits av soldater, och i vissa fall har de blivit sparkade och slagna, rapporterar vår korrespondent. Ett stort antal rödskjortor uppges ha tagit sin tillflykt till ett buddhistiskt tempel.

Den två månader långa protesten har krävt omkring 60 dödsoffer. Ledarna grät på scenen när de förklarade att de inte kan ta ansvar för att oskyldiga människor dödas. De sa att rödskjortorna får komma tillbaka en annan gång och kämpa för demokrati i Thailand.

En viktig fråga blir vad som ska hända med rödskjortornas ledare. De har blivit anklagade för att vara terrorister - ett brott som straffas med döden.

Den närmaste tiden kan bli orolig.

Samtidigt med meddelandet om kapitulation i Bangkok kom polisrapporter om regimfientliga demonstrationer i nordöstra Thailand.

Enligt tidningen Bangkok Post gick demonstranter till attack mot stadshusen i Khon Kaen och Udon Thani i protest mot militärens offensiv i Bangkok.

I Khon Kaen bröt ett tusental rödskjortor igenom en poliskedja vid huvudingången till stadshuset. De hade med sig bildäck och brännvätska och hotade sätta eld på stadshuset om inte representanthuset upplöstes.

I Udon Thani bröt över 5 000 rödskjortor igenom en kedja av poliser, soldater och frivilliga och tog sig in i stadshuset, rapporterar tidningen.

Sveriges ambassad i Bangkok kommer att hållas stängd under torsdagen.

– På vår gata var det fullt med soldater. De stängde av elen till vår byggnad så vi lämnade den en halvtimme tidigare och kommer att hålla stängt i morgon. Det är för osäkert, berättar ambassadör Lennart Linnér per telefon till TT.

Även om ambassaden håller stängt rent fysiskt på torsdagen så erbjuds konsulär hjälp och assistens per telefon. Dessutom uppdateras ambassadens webbplats kontinuerligt med information om situationen.