"Europa kräver en ny stabilitet"

Det var fel av Tyskland att driva igenom uppmjukade budgetregler för EU-staterna för sex år sedan. Det sa förbundskansler Angela Merkel inför det tyska parlamentet nu på förmiddagen, i en debatt om det stora räddningspaketet för euron.

Precis som för två veckor sedan, när det gällde krispaketet till Grekland, tog Angela Merkel till de stora orden.

– Den europeiska idén står på spel. Valutaunionen är en ödesgemenskap, sade Angela Merkel inför det tyska parlamentet i morse i debatten om det stora räddningspaketet.

– Nu måste alla medlemsländer snabbt konsolidera sina statsfinanser och minska sina skulder. Först då kommer räddningsförsöken av euron att få effekt, sade Angela Merkel.

Hon kritiserade mindre konkurrenskraftiga euroländer för att ha levt över sina tillgångar. Men under Merkels egna fem år som regeringschef har också Tysklands skulder ökat snabbt. I år är de högre än någon gång i förbundsrepublikens historia.

En fjärdedel av årets statsbudget finansieras med lån.

– Också Tyskland lever på krita, sade Angela Merkel självkritiskt i dagens debatt.

Angela Merkels egen trovärdighet står nu på spel. Hon måste nu visa att också Tyskland nu är berett att minska sin skuldsättning. Och inom hennes eget parti, kristdemokraterna, har en debatt nu börjat om vad staten måste dra in på.

Över hälften av den tyska budgeten betalas ut i olika former av bidrag till medborgarna. Att dra ner på den sociala välfärden kommer därför att bli svårt att undvika för Angela Merkels regering.