Köttklister blir inte tillåtet

I dag kom beslutet från EU-parlamentet att det blir ett förbud mot det så kallade köttklistret. Carl Schlyter, miljöpartistisk EU-parlamentariker, röstade för förbudet och är nöjd.

– Det är första gången på väldigt lång tid som parlamentet röstar för att förbjuda en livsmedelstillsats, inte för att den är bevisat farlig, utan för att syftet med den är att vilseleda konsumenter om kötts kvalitet och ursprung, säger Carl Schlyter.

Enzymet trombin, eller köttklister som det kallas, görs av gris eller koblod, och med det kan man sätta ihop köttbitar så att det kan se ut som en hel filé.

Det är en ny uppfinning och det är som sagt inte farligt för konsumenterna.

I februari i år godkändes köttklistret av EU-kommissionen men i dag röstade alltså en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet mot det beslutet.

Carl Schlyter ser nu en möjlighet i att det kan komma förbud mot fler tillsatser.

– Det här kanske leder till att vi får en översyn av det här, om du ska ha en riktigt rejäl skinka så är den dyrare. Så det här kan leda till att konsumenter får bättre information även om andra redan existerande köttprodukter. Dessutom finns det faktiskt en chans att man i bästa fall förbjuder ytterligare substanser som huvudsakligen används för att vilseleda konsumenter. Det kan nog komma mycket gott ur det här, säger han.

Åke Rutegård är vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen och säger att köttklistret hade kunnat användas av vissa företag.

– Det finns företag i branschen som ser möjligheter men det finns också medlemsföretag som har gått ut aktivt och sagt att det här är ingenting man är intresserad av. Personligen har jag svårt att se vad vitsen skulle vara med det här. Risken är att det missbrukas och att man riskerar att vilseleda konsumenten.

Åke Rutegård säger också att svensk köttindustri inte slänger mindre köttbitar, utan använder även det.

– Mindre köttbitar av nötkött till exempel används i charktillverkning som råvara till korv och i väldigt stor utsträckning som råvara i malet kött, köttfärs.