Politik

KD vill satsa på sjuksängar

Ingen skall behöva sakna en säng på sjukhuset. Det tycker Kristdemokraterna i regionen. KD lanserar begreppet vårdplatsgaranti i sitt budgetförslag.

– Det handlar väldigt mycket om bemötande och värdighet. Att behöva ligga på akuten och vänta är naturligtvis förödande också för en ung människa, men i synnerhet för äldre människor. Att ligga och vänta i en sjukhussäng i timtal är inte värdigt, säger regionrådet Monica Selin.

Kristdemokraterna vill skärpa vårdgarantin. Högst en månads väntan på en specialist är ett exempel. Men partiet vill alltså ha en vårdplatsgaranti också. Platsbristen på framför allt medicinavdelningarna skapar en propp i systemet.

– Man ska inte ens behöva fundera på om det finns en säng på sjukhuset  när man behöver den. Men vi tycker också att man ska få träffa en läkare i första linjen på akutmottagningarna. Det har man gjort på S:t Göran i Stockholm bland annat, och där har man minskat väntetiderna med 30-40 procent på bara några år, säger Monica Selin.

KD kräver också stopp för nedskärningar inom psykiatrin, som i stället skall utvecklas.

– Det handlar om allt från att inte stänga akutmottagningar till att lägga ner behandlingshem. De här människorna behöver akut vård, men också planerad vård och är i en sådan utsatt situation att de inte orkar strida för sin situation. Det är en självklarhet att man skall få den hjälp man behöver, säger Monica Selin.