STOCKHOLM

Soldater intar hemliga bergrum

Långt ned i underjorden, i hemliga bergrum, ska delar av den kinesiska terracottaarmén visas upp. Radio Stockholm har fått en förhandsvisning av utställningen under Skeppsholmskyrkan i centrala Stockholm.

– Det är stora tunnelsystem som finns under Skeppsholmskyrkan. Tunnlarna sprängdes inför andra världskriget och är helt enkelt en militär försvarsanläggning, säger projektledaren Sanne Houby-Nielsen, överintendent på Statens museer för världskultur.

Att utställningen hamnade just här handlade om en slump, säger hon. Teracottasoldaterna rån Östasiatiska museet behövde en bra plats, och Statens fastighetsverk ville använda sina bergrum.

– Berättelsen om den första kesjaren i Kina, de mer än 8 000 soldaterna och 50 kvadratmeter stora graven som hittades i Kina på 1970-talet, är så stor och mytomsbunden att det inte går att berätta den i en vanlig utställningslokal.

Ett dussintal teracottasoldater kommer att ställas ut under jorden, från den 28 augusti till den 16 januari 2011. Dessutom kommer en rad andra föremål visas upp. 

Sanne Houby-Nielsen berättar att 19 000 biljetter redan är sålda. Hon räknar med att uppåt 150 000 personer kommer att besöka utställningen.

– Som museiperson kan jag med en gång säga att jag aldrig har sett så magnifika tunnelsystem som just dessa.

Mia Bryngelson
mia.bryngelson@sr.se