Gävle

Korsnäs får ny indunstningsanläggning

I dag invigdes Korsnäs nya indunstningsanläggning och med den här investering hoppas pappersmassa-företaget på att bli miljövänligare. Landshövdingen Barbro Holmberg var på plats och klippte banden.

Under pompa och ståt invigdes i dag Korsnäs nya indunstningsanläggning. Den kan jämföras med sju stora kastruller som kokar bort vattnet ur luten som används i pappersmassa-tillverkningen.

– Det är en process som alla massabruk behöver och som man kan göra mer eller mindre energieffektivt. Den gamla indunstningen var i snitt 65-år, så den gick i folkpension i dag, säger Korsnäs vd Christer Simrén.

Inga fler jobb utlovas
Den nya anläggningen kostar 570 miljoner kronor och är en del i Korsnäs långsiktiga investering på sammanlagt tre miljarder varav Gävle kommun står för en miljard.

Men att de här investeringarna kommer att leda till nya jobb vill inte Christer Simrén lova:

– Framför allt är det så att vi slår vakt om de jobb som finns inom Korsnäs och vi kan hålla vår stora och breda verksamhet öppen.

Energieffektivare
En annan viktig anledning för Korsnäs att investera i den här nya anläggningen är att den är mycket energieffektivare än den gamla och det innebär att Korsnäs på sikt kan minska sin oljeförbrukning med nästan 50 procent och det i sin tur innebär minskade koldioxidutsläpp.

– Det här är en investering inför framtiden. Det känns fantastiskt roligt att slå vakt om miljön för våra barn och barnbarn inför framtiden, säger Christer Simrén.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se