Östros vill inte sänka skatten för tjänsteföretag

I dag talade Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros inför det egna partiets kommunpolitiker från hela landet. Han betonade inte minst satsningar på småföretagare som en viktig del i partiets jobbpolitik. Men sänkt skatt för tjänsteföretag, som är ett av de främsta förslagen från samarbetspartiet Miljöpartiet, vill Thomas Östros inte införa.

– Jag tycker inte att det är ett ointressant förslag men det är ett ganska dyrt förslag. Så jag tycker det är högst prioriterat att generellt sänka skatterna för alla typer av småföretag, för annars får vi ofta svåra avgränsningsproblem. Så det här att sänka arbetsgivaravgiften för småföretag tycker jag är prioritet nummer ett, säger Östros.

Miljöpartiet, som nyligen avslutade sin kongress och där spikade sitt valmanifest med de förslag som de vill genomföra under mandatperioden, har som första punkt under rubriken entreprenörskap och småföretag att de vill sänka momsen för tjänsteföretagen. För att det stimulerar en hållbar konsumtion av tjänster, som det står i valmanifestet.

Men trots att Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin tidigare har varit positiv till stimulanser i någon form till tjänsteföretag, så är det inget som Socialdemokraterna vill gå till val på.

– Det är inte ointressant med olika typer av momsförändringar men det har alltid sina begränsningar att det träffar bara vissa typer av verksamheter, säger Thomas Östros.

Förutom att Miljöpartiet tror att sänkt moms på tjänsteföretagen gynnar en bransch där många jobb skapas, så lyfter man också fram det som en viktig del i miljöpolitiken.

Det bygger dels på tanken att om det blir billigare att reparera sina saker så minskar konsumtionen dels på att tjänstebranschens verksamheter i sig har en relativt liten miljöpåverkan. Men Thomas Östros är inte säker på att det stämmer:

 – Jag är inte säker på det, det är ju en stor forskningsuppgift att ta reda på det för även tjänster innehåller ju olika typer av transporter och annat i grunden, säger Thomas Östros.