Blekinge

Handbok ska hjälpa polisen stoppa organiserad brottslighet

Nu satsar polisen i Blekinge på att förhindra organiserad brottslighet. Det senaste vapnet polisen ska använda sig av är en handbok på 300 sidor som ska hjälpa dem att sätta stop för brottsligheten.

Enligt boken är hemligheten just ett samarbete mellan kommuner, myndigheter och polis är viktig för att komma åt de kriminella, något som man i Blekinge redan gör enligt polisen Thomas Pärlklo.

– Här startade vi upp ett samarbete med cirka femton andra myndigheter så som Skattemyndigheten, Försäkringskassan och tullen. Där har vi enats om hur vi på olika sätt tillsammans ska bli bättre på den organiserade brottsligheten, säger han.

Tips på metoder
Det är Brottsförebyggande rådet som har sammanställt tips och metoder för hur man kan bekämpa olika organiserade brott.

Handboken tipsar exempelvis om hur man kan stoppa sexhandel genom att samarbeta med taxiföretag, som kan tipsa om trafik till vissa adresser.

Problem i Blekinge just nu
Just i Blekinge har polisen problem med organiserad brottslighet som kommer via färjetrafiken till och från Polen och Litauen.

– Till exempel har vi just nu något som väcker mycket oro i länet nämligen de så kallade stensättarna och de som senast igår försökte sälja motorsågar och redskap som kommer från andra länder. Här försöker vi tillsammans med andra myndigheter ta reda på om det förekommer någon organisation bakom, säger Thomas Pärlklo.

Stina Held
stina.held@sr.se