Kärnkraftsbeslut skjuts upp

Förbudet att bygga nya kärnreaktorer tas bort först efter valet, och inte i augusti som det var tänkt. De nya satsningar på kärnkraft som kan beslutas om senare ska inte vara statligt subventionerade.

Den överenskommelsen mellan allianspartierna i riksdagens näringsutskott löste knuten. Nu säger tidigare tveksamma centerpartister att de gärna går in i valrörelsen med Alliansens energipaket. Bland dem Jan Andersson från Hylte, ledamot i näringsutskottet.

– Det är en jättesatsning på förnybar elproduktion och vi slår fast långsiktigt att man kan byta ut reaktorer men det ska ske på marknadens villkor och då krävs det att klaras av utan att staten sätter in pengar.

– Vi har debatterat ja eller nej till kärnkraft i 30 år i svensk politik och det har inte resulterat i mycket, och det är en av anledningarna till att vi har gjort den här överenskommelsen. Vi vill satsa mer på det vi tycker är bra och inte lägga så mycket krut på det vi är tveksamma till, säger Jan Andersson. 

Tror du Centern går enat till valet om energipolitiken?

– Ja, det kommer vi att göra. De reaktioner jag har fått är positiva. Vi har någon ledamot som inte tycker om paketet, men jag ser ändå att det här kommer att gå igenom, säger Jan Andersson.