Stattbranden

Svårt pröva Stattdomen i HD

Hovrättens kommande dom om Stattbranden i Eskilstuna 2009 kommer inte gå att överklaga till Högsta domstolen. Det tror Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera rättsexpert. Bakgrunden är att hovrätten har släppt 30-åringen som dömts för mordbranden från häktet.

Att mannen har släppts tyder på att han kommer att frikännas.

Eftersom det i hovrättens dom uteslutande har handlat om värdering av bevisen så tror Sven-Erik Alhem inte att det kommer att få något prövningstillstånd i Högsta Domstol.

– Det är ytterst få möjligheter att få en bevisbedömingsfråga upp till Högsta domstolen. Normalt sett är Hovrätten sista instans i sådana fall och det är ytterst små odds att få en prövning, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem som tror att Hovrätten blir sista instans.

Det var tidigt på morgonen den 25 februari 2009 som branden på Hotell Satt i Eskilstuna anlades.

30-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att det är andra personer som tänt på hotell Statt.

30-åringen dömdes i Eskilstuna tingsrätt till 18 års fängelse för grov mordbrand och livstids utvisning. Advokaten överklagade domen till hovrätten, som tog upp fallet på nytt och nu har han släppts i väntan på domen. Enligt Sven-Erik Alhem tyder det här på att han kommer att frikännas.

– Ett alternativ skulle vara att han dömdes för något väsentligt ringare brott men det mest sannolika tror jag är att man i Hovrätten finner att bevisningen inte är tillräcklig för att fälla honom till ansvar för det här allvarliga brottet, säger han.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se