Enköpings lasarett

Positiva reaktioner på akutbesked

Uppdaterad 06.30

Landstinget vill öppna en närakut i Enköping, som liknar den verksamhet som redan finns i Östhammar och Tierp. Vad tycker om landstingets planer?

Landstingsdirektören ska få i uppdrag att ta fram ett förslag till hur sjukvården i Enköping ska organiseras så att invånarna i de södra länsdelarna får tillgång till sjukvård på plats även nattetid.

– Vi har tagit till oss av den oro som patienter och befolkning i Enköping och Håbo har gett uttryck för. Det finns därför anledning att göra ett tillägg till det tidigare beslutet, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) i pressmeddelandet.
– Det här innebär att den som blir akut sjuk kommer att kunna uppsöka läkare på plats oavsett tid på dygnet, och vid behov även läggas in, säger Erik Weiman vidare.

Socialdemokratiska landstingspolitikern Majlene Ahlgren från Enköping, tycker det är bra att man lyssnat till kritiken. Men hon är inte säker på att närakuten blir ett fullgott alternativ till den nattakut som stängdes för drygt tre månader sedan:
– Framförallt måste det vara patientsäkert, det är nummer ett, säger hon. 

Moderata kommunalrådet Anna Wiklund i Enköping, är positiv till förslaget som hon ser som ett resultat av envist lobbyarbete från allianspolitikerna i Enköping.
– Det är klart att vi kämpat för att få nattakuten tillbaka, så det är ett steg i rätt riktning.

Upplandsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat stängningen av akuten i Enköping. I går berättade vi att effekterna av stängningen av nattakuten på Enköpings lasarett har utvärderats av lasarettsledningen.

Enligt utvärderingen har stängningen inte inneburit några ekonomiska besparingar för landstinget, utan tvärtom gett fördyringar. Dessutom vittnar både patienter och personal om negativa följder för vården.

Personalen på akutmottagningen vittnar också om många situationer med ledsna, gråtande och missnöjda patienter som efter stängningsdags inte vill åka vidare till Uppsala och Akademiska sjukhuset, det gäller även patienter med symptom på allvarliga sjukdomar. 56 patienter har under tre månaders tid valt att trotsa sin läkares inrådan och åka hem i stället för till Akademiska.

Kristdemokraten Bo Reinholdsson sade då i Upplandsnytt att han tänker be landstingsstyrelsens ordförande, Moderaten Erik Weiman, att fundera på att se till att nattakuten öppnas igen.

I dag säger Erik Weiman till Upplandsnytt:

– Som politiker ska man alltid vara beredd att göra korrigeringar. Det viktiga är inte att nu fundera om beslutet var rätt eller fel utan att nu se till att vi löser det här så bra som möjligt för de som bor i den södra delen av länet. Jag tycker detta är ett klokt sett att hantera situationen, säger Erik Weiman.

Förslaget läggs fram för landstingsstyrelsen 31 maj.