Frankrike gillar inte tyskt förbud

Frankrikes finansminister Christine Lagarde kritiserar det tyska beslutet att skärpa reglerna för handel med vissa värdepapper.

Tyskarna borde ha samrått med andra euroländer, anser Lagarde. Men den tyska förbundskanslern Angela Merkel försvarade beslutet i ett tal i parlamentet i dag.

Beslutet fattades på nationell nivå eftersom det inte skadar någon annan, sa Merkel.

Och sådana nationella åtgärder ser hon inga hinder för i framtiden heller, sa hon också.

De nya reglerna gäller sedan midnatt och ska finnas kvar till dess att EU hunnit införa liknande regler, sa Merkel.

Förbudet omfattar spekulativa så kallade blankningsaffärer, där investerare tjänar pengar på att kurser på värdepapper eller valutor faller.

Handel med aktier i tio stora tyska finansinstitut omfattas av förbudet, liksom blankningsaffärer med euroländers statsobligationer.

Många av världens börser reagerade med osäkerhet och avstannande handel efter det tyska beskedet i dag.

Bedömare i bankvärlden sa att investerare kan tänkas dra sig ur eurozonen som en följd av beslutet.

Den franska finansministern Lagarde sa att Frankrike inte kommer att följa Tysklands exempel. Det överväger däremot Belgien att göra.

Angela Merkel räknade i sitt tal i dag också upp en rad förslag för att stärka euron som Tyskland tänker lägga fram på ett EU-möte på fredag. Dit hör skärpta sanktioner mot EU-länder som inte respekterar reglerna för underskott. Dessutom regler för hur också långivare ska tvingas delta i skuldsanering om euroländer ställer in betalningarna.