Somalier utvisades till härjat Mogadishu

Två somaliska asylsökande som utvisades från Sverige lämnades på Mogadishus flygplats, trots att gällande praxis förbjuder det sedan ifjol.

Det var polisen i Jönköpings län som förde de två utvisade somalier till Mogadishu i fredags.

Björn Johansson, säkerhetsskyddschef på polisen i Jönköpings län, som verkställde utvisningen, säger att polisen följde de utvisades önskemål.

- Ja, alltså i det här fallet var det de två personer som hade önskemål om att transporteras till Mogadishu i stället för Hargeisa. Vi svarade upp på det önskemål som de hade, säger Björn Johansson.

Det var efter att Migrationsverket avslagit de bägge två somaliernas asylansökningar, och efter att deras fall prövats i både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen som ärendet överlämnades till polisen i Vetlanda.

Deras uppgift är att verkställa avvisningen, om det är möjligt.

Hur det sedan gick till när de bägge männen hamnade i Mogadishu är inte helt klarlagt. Men även om de själva valde Mogadishu, istället för Hargeisa i norra Somalia, dit asylsökande fortfarande kan avvisas enligt praxis, så gjorde polisen fel. Det säger Lena Rösell som i flera år jobbat på den frikyrkliga Sociala Missionen och följt den här typen av ärenden.

- Egentligen är det så att varje polisdistrikt i Sverige skall veta om att man inte genomför utvisningar till Mogadishu. Det är tjänstefel när man gör det. Det borde de inte har gjort det men det har hänt. Hela södra Somalia är en inre väpnat konflikt och ingen asylsökande ska skickas tillbaka dit, säger Lena Rösell på Sociala Missionen.

Reporter: Alberico Lecchini, SR International. Research: Amun Abdullahi Mohamed. Publicerad 2010-05-19.