SKARABORG

Allt fler skolor kameraövervakade

Kameraövervakning på Skaraborgs skolor blir allt vanligare. För fem år sedan fanns inte några kameror på skolorna. Nu har sju kommuner fått tillstånd till det.

Efter helgens skadegörelse på centralskolan i Grästorp funderar kommunen på kameror även där. Mikael Stark som är fastighetschef i Grästorps kommun säger att det verkar behövas övervakningskameror på skolorna.

 – Ja, det har ju dels varit mycket glaskross och stuprännor har blivit nedryckta, suckar han tungt.

Extra lampor har inte hjälpt
Man har från den tekniska divisionen flera gånger försökt att öka säkerheten på skolgårdarna genom att rensa upp i buskage och sätta upp extra belysning, men det har inte hjälpt. Nu diskuterar kommunen om övervakningskameror kan vara ett alternativ.

– Det för att kunna identifiera personerna som står för skadegörelsen.

Kan det minska skadegörelsen tror du?

– Det kan säkert ge en viss effekt, säger Mikael Stark.

Kameralöst för fem år sedan
För fem år sedan hade inte en enda skola kamerabevakning i Skaraborg. Sedan dess har Länsstyrelsen givit tillstånd till sju kommuner att bevaka vissa av sina skolor med kameror. Marianne Perserius är gymnasiechef på Katedralskolan i Skara.

– Det förekommer en del runt skolan, då ville vi stävja det.

Förra året fick Katedralskolan i Skara kameraövervakning men trots det har skadegörelsen fortsatt. Så sent som i april sågades flera träd ner på skolgården, säger Marianne Perserius.

– På utsidan får man bara ha en kamera med synfält på två meter från fasaden. Därför tycker jag inte riktigt att de fyller den funktionen som man kan förvänta sig. Invändigt är vi däremot nöjda och vi har inga brandtillbud längre. Det är bra, säger Marianne Perserius.


Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se