Personal på GUC tvingas gå

Flera anställda på GUC kommer att sägas upp till sommaren. Men i nuläget vet personalen på skolan inte vem som kommer tvingas gå. Anledningen är vikande elevunderlag. Lars Linell som är lärare i tryck och arbetsplatsombud på GUC berättar att oron bland lärarna nu är stor.
Känner du till fler skolor som har problem med för få elever? Kommentera nedan:

– Man är jättebekymrade och rädda för sina jobb naturligtvis. Sedan är det ovissheten att man inte riktigt vet vem som drabbas.

Hur går snacket här?
– Man pratar väl inte så väldigt mycket om det, utan man försöker jobba på. Det är slutet på terminen, det är mycket att göra. Av den anledningen så mår man ju inte bra av att ha det här hängande över sig.

Hur många lärare som kommer sägas upp vet man i nuläget inte eftersom Lärarförbundet för tillfället sitter i förhandlingar med ledningen på Grafiskt Utbildningscenter, GUC. Men Lars Linell har fått uppgifter på att det rör sig om omkring 16 personer i personalen.

DanOla Storm, som är regionalt skyddsombud för Lärarförbundet i Uppsala, tror att det främst är lärarna i yrkesämnen som kommer drabbas av uppsägningarna. Han sitter nu i förhandlingar med ledningen på GUC, men säger att det inte går att förhindra uppsägningar och att det finns flera orsaker till att skolan kommer säga upp personal.
– Det är det sjunkande elevunderlaget som är orsaken.

Är det den enda orsaken?
– Alltså, egentligen kan man väl säga att det är tre orsaker som påverkar. Dels det sjunkande elevunderlaget. Sedan har vi också att det finns en överetablering i Uppsala när det gäller gymnasieskolor. Att det finns alltså fler elevplatser än det finns tillgång på elever. Sedan den nya gymnasiereformen GU11 kommer också att påverka fram på sikt.

Lars Linell, lärare och arbetsplatsombud på GUC, tycker inte att man bara kan skylla på vikande elevunderlag, utan anser att politikerna bär ett stort ansvar för uppsägningarna.
– Mycket utav bakgrunden till det här som vi råkar ut för är de ansvariga på politiskt håll inte håller vad de lovar att de ska satsa på skolan. En stor del av jobben skulle kunna räddas utav att man skjuter till mer pengar till skolorna.

En del av personalen kommer tvingas lämna skolan redan till sommaren och några har enligt Lars Linell börjat leta efter nya jobb.
– Endel börjar väl tänka om och se sig om efter annat arbete. Sedan hoppas man väl i det längsta att man får vara kvar för alla trivs här.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se