Halland

Gymnasier blir vallokaler

I årets val kan många av Hallands gymnasieelever komma att kunna förtidsrösta direkt på skolan. Det är ett förslag från kommunerna som menar att man genom detta hoppas på ett större valdeltagande bland förstagångsväljarna.

– Det är första gången vi har chansen att fånga dem och förklara vad det innebär. Och lyckas vi kommer de sannolikt rösta även i nästa val och alla därefter. Vi hoppas självklart att öka valdeltagandet och medvetenheten kring val, säger Nakisa Khorrhamshahi som är utredningssekreterare på stadskontoret i Halmstad.

Förslaget om förtidsröstning handlar i nuläget enbart om de kommunala skolorna. Förutom i Halmstad så diskuteras förslaget även i Falkenberg. I Kungsbacka och Varberg är beslutet redan taget medan Laholm och Hylte säger nej.

Antalet förstagångsväljare är ovanligt många i år och Nakisa Khorrhamshahi tror att det behövs mer guidning till de som ska lägga sina allra första valsedlar.

– Har man några som står där och hjälper till rent praktiskt och kan svara på frågor så ger det en trygghet. Till exempel varför ska jag rösta, vad röstar jag till och hur går jag till väga. Vi ser stora poänger med det och kommuner som gjort det innan har goda erfarenheter. Så vi vågar testa och hoppas att det går bra för Halmstad också, säger Nakisa Khorrhamshahi.