Blekinge

Blekingar sparar inte på större barm

Trots finansskris och lågkonjunktur har antalet bröstförstoringar ökat i Blekinge. Medan plastikkirurgikliniker gått omkull i Danmark, är efterfrågan i både Blekinge och övriga Sverige fortsatt stort.

– Jag har pratat om detta med kollegor runt om i Sverige de har inte märkt någon nedgång, snarare en uppgång, säger plastikkirurgen Martin Reychman som driver Blekinges enda privata plastikkirurgiklinik.

Tusentals kronor
En bröstförstoring kostar mellan 35 000 och 60 000 kronor. I en lågkonjunktur, kryddad med finansiell kris, stor arbetslöshet och Greklandskaos, skulle man kunna misstänka att den typen av icke livsnödvändiga ingrepp minskat.

Så är fallet i Danmark. Där har flera plastikkirurgikliniker fått stänga, eftersom efterfrågan minskat markant.

Sparar inte på operation
Men här i Sverige, och inte minst i Blekinge, ser det helt annorlunda ut. Kön är lång. Om det har sparats på något, så är det i alla fall inte på den planerade bröstförstoringen.

– Inte ett enda dugg, det är väl konstigt? Och om man får tro dem som säljer bröstinplantat så har försäljningen ökat de senaste två åren, trots krisen, säger Martin Reychman.

Inte bara rika
Att det skulle röra sig om enbart välbeställda kvinnor, med rymliga plånböcker, som är beredda att hosta upp en massa tusenlappar för att få större barm är en myt. Idag är bröstimplantanen väl spridda inom alla ålders- och samhällsklasser.

Martin Reychman, som delar sin tid på privatkliniken med jobbet som plastikkirurg på sjukhuset i Karlshamn, har ingen anledning att vara orolig för den egna privatklinikens framtid.

Fetmaoperationer ger fler jobb
Vid sidan om bröstförstoringar ökar nu efterfrågan på en annan typ av skönhetskorrigeringar.

– Bara i Blekinge kommer det att göras ungefär 200 fetmaoperationer. Och många av dom kommer att kräva rent kosmetisk korrektion efteråt, säger Martin Reychman.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se