thailand

Ilskan kokar bland rödskjortorna

I Thailands huvudstad Bangkok har det varit sporadisk skottlossning och oroligt på flera håll under natten. Men myndigheterna säger att situationen håller på att normaliseras.

Det ryker fortfarande på många håll i Bangkok och ibland hörs skottlossning. Men överlag är det nu relativt lugnt efter en period med det värsta politiska våldet i landet på decennier.

Ett tempel där ett par tusen skrämda och arga rödskjortor tog sin tillflykt vid gårdagens kaos har nu evakuerats, därinne hittades nu på morgonen nio döda kroppar.

Den siffran läggs till de över 70 människor som dödats i samband med rödskjortornas två månader långa protest i Bangkok.

Oroligheterna efter gårdagens militäroperation har spridit sig till flera provinser i nordöstra Thailand, där myndighetsbyggnader satts i brand.

I de delarna av Thailand har rödskjortorna sitt starkaste stöd, och där kokar ilskan nu efter de blodiga militärinsatserna i Bangkok. Ingen vet om protesterna i nordöst kommer att lägga sig eller rasa vidare.

Här i Bangkok har myndigheterna utsträckt det nattliga utegångsförbudet fram till lördag. Tv-stationer har beordrats att visa nyhetsbulletiner som utformats av myndigheterna.

I huvudstaden stacks 31 byggnader i brand i går, däribland ett av Sydostasiens största varuhus som totaltförstördes. En tv-station, Bangkok-börsen och flera banker brändes också i vad som verkar ha varit raseri från militanta rödskjortor efter att militären stormat rödskjortornas protestområde med hjälp av pansarfordon, och efter att flera av de högsta rödskjorteledarna överlämnat sig till polisen.

Internationella människorättsgrupper anklagar militären för att ha skjutit ihjäl flera tiotal obeväpnade demonstranter som inte utgjorde något omedelbart hot. Men regeringen här säger att den tvingats ingripa mot vad den kallar terrorister.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva sa i tv att han är övertygad om att kunna återställa ordningen. Men ännu så länge finns inga detaljer om hur regeringen tänker försöka överbrygga Thailands djupa politiska motsättningar.

Rödskjortornas krav har hela tiden varit nyval, eftersom de anser att Abhisits regering kom till makten med militärens hjälp. Abhisit erbjöd tidigare nyval i november men tog tillbaka erbjudandet, och många av hans anhängare är emot några kompromisser.